Van stress naar kalmte; Uit de wereld van stress met Tog Chöd

maandag 06 november 2023

We hebben allemaal wel eens te maken met stress, met het proberen om alle ballen hoog te houden en om te kunnen blijven gaan met de uitdagingen van het dagelijkse leven. Soms is het allemaal even te veel. Zeker voor mensen die hoog gevoelig zijn, kunnen alle indrukken van een dag soms ineens te veel zijn. Of als perfectionist is het niet altijd gemakkelijk om de lat, die je voor jezelf zo hoog hebt gelegd, altijd te kunnen halen.

We hebben allemaal wel eens te maken met stress, met het proberen om alle ballen hoog te houden en om te kunnen blijven gaan met de uitdagingen van het dagelijkse leven. Soms is het allemaal even te veel. Zeker voor mensen die hoog gevoelig zijn, kunnen alle indrukken van een dag soms ineens te veel zijn. Of als perfectionist is het niet altijd gemakkelijk om de lat, die je voor jezelf zo hoog hebt gelegd, altijd te kunnen halen.

Ikzelf ben zowel hoog gevoelig als een perfectionist (op een aantal vlakken dan toch). Als ik iets doe, geef ik 110%. Als mijn emmer dan wel eens leeg dreigt te lopen, dan moet ik hierin zelf actie nemen. Want je hebt het voor een groot deel redelijk zelf in de hand. Het is niet die drukke baan, die drukke kinderen, of wat dan ook, die ervoor zorgen dat je stress ervaart; het gaat om de manier waarop jij ermee omgaat.

Een kwestie van het (h)erkennen is de eerste stap. Zodra je voelt dat de tijd je in haalt, dat je overmatig aan het piekeren bent, stemmingswisselingen hebt of snel geïrriteerd bent, dan heeft je lichaam en geest behoefte aan iets anders dan continu drukte. Je hebt behoefte aan een kalme geest.

Hoe kalmeer je je geest?
Er zijn verschillende manieren, als bv. mediatie, massage, ademhalingsoefeningen, etc.

Mij helpen de volgende stappen altijd goed.

 1. Ga rustig zitten op een meditatie kussentje of op een stoel. Leg je handen op je knieën. Adem rustig in en uit. Voel waar de spanning in je lichaam zit. Ga daar met je aandacht naar toe. Stel je voor dat steeds op de uitademing een stukje van die spanning loslaat en naar buiten gaat. Voel hoe je geest kalmer wordt.
 2. Meditatie: afhankelijk van hoe druk het is in je hoofd, kun je kalmer worden door meditatie.
  Ikzelf heb dit echt moeten leren. Voorheen kon ik niet op een kussentje stil zitten. Ik dacht continu aan alles wat op mijn to do lijstje stond. Door het volgen van de opleiding tot Shiné teacher kan ik het inmiddels wel en heb ik geen weerstand meer tegen het zitten op een kussentje. Sterker nog: door de opleiding tot Shiné teacher te volgen heb ik op een zachte manier leren mediteren en heb ik alle struikelblokken (als uitstelgedrag/wilde gedachtestromen/etc.) mogen ervaren én inzicht gekregen in de manieren hoe je deze struikelblokken kunt overwinnen.
 3. De methode die mij echter het meeste geholpen heeft om om te gaan met stress is Tog Chöd.

Tog Chöd is een actieve meditatie. “Tog” staat voor gedachten en “Chöd” staat voor doorsnijden. Met het zwaard doorsnijd je letterlijk en figuurlijk je gedachten. Je kunt de oefeningen met zoveel kracht doen als je wilt (in de elementen water, aarde, wind en vuur) en daarnaast heb je nog de vrije vorm (element ruimte).Bij de vrije vorm laat je alles wat je aan vormen geleerd hebt los, en laat je je leiden door het zwaard.

In het begin kon ik totaal niet op een kussentje zitten mediteren, sterker nog: ik voelde daar een sterke weerstand tegen. Mijn hoofd was veel te vol met gedachten, ik had actie nodig. Pas na een aantal jaren ben ik begonnen met de Shiné meditatie, toen ik eindelijk open stond om te leren mediteren. Maar in het begin had ik actie nodig; het was nog veel te confronterend om te zitten kijken en de tsunami van gedachten onder ogen te moeten zien.

De bewegingen van Tog Chöd gaven mij precies de elementen die ik op dat moment nodig had:

 • Grote bewegingen met het zwaard waardoor je lichamelijk bezig bent, waarin je je helemaal je energie kwijt kan.
 • De kracht waarmee je de bewegingen kunt doen en het effect hiervan op je lichaam: hoe meer energie je erin stopt, hoe rustiger je hoofd wordt.
 • Een enorme focus: door de focus op de bewegingen, is het niet mogelijk om aan je to do lijstjes te denken.  
 • De beloningen:
  • Een hoofd waarin de gedachten stroom niet meer de overhand heeft, waar er weer ruimte is ontstaan.
  • Meer daadkracht en zelfvertrouwen
  • Het nemen van beslissingen werd gemakkelijker
  • Een voelbaar verschil op fysiek, mentaal en emotioneel niveau
  • Minder prikkelbaar.

Ik zeg altijd dat als ik Tog Chöd niet in mijn leven zou hebben, ik binnen 3 maanden met een burn-out thuis zou zitten. Misschien is het wel sneller.  Voor mij is het dan ook zeer preventief. Het werkt direct.

En het mooie is, éénmaal geleerd, kun je het op alle plekken doen. Het enige wat je nodig hebt is het nemen van de beslissing om het te gaan leren.

Als je meer zou willen weten, wees welkom om contact met me op te nemen.

Er is een weg uit de wereld van stress: Tog Chöd helpt!

Groet Peggy Spaan

Lees meer over Tog Chöd op mijn coachprofiel 

Peggy Spaan
 

Geschreven door:

Peggy Spaan

Bekijk deze coach >>

Delen:

Wisdom Events 2024  Privacy en Cookiebeleid Algemene voorwaarden Disclaimer Wisdom Events Community